Beter en dieper slapen: we willen het allemaal, maar hoe doen we het?

Wanneer je een goede (REM)slaap hebt, herstelt je lichaam weer voor de volgende dag. Maar het is lang niet voor iedereen even makkelijk om in slaap te komen. Je ligt te draaien, omdat je lichaam nog actief is. Je hoofd zit vol met gedachten en je kunt ze maar niet op orde krijgen. Niet kunnen slapen is vervelend en op den duur beïnvloedt het ook je stemming, dus hoe zorg je er nu voor dat je wel een goede nachtrust krijgt?

Wat een goede nachtrust voor jou betekent

Overdag zijn we continu bezig. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. In de samenleving worden we ook nog eens continu geprikkeld met allerlei impulsen die inspelen op ons gevoel. Prikkels die onze aandacht vragen. Dit kost allemaal energie.

Wanneer je slaapt, gaat je lichaam in de herstelmodus. Het werkt hard om jou weer klaar te maken voor de volgende dag. Je ligt als het ware aan de oplader. 

Wat is diepe slaap?

Je hebt vast wel eens nachten gehad waarna je wakker werd met het gevoel alsof je maar een paar uur hebt geslapen. In dat geval heb je niet voldoende herstellende slaap gehad, ook wel diepe slaap genoemd. Als we het hebben over slaapkwaliteit wijst dit vaak naar de diepe slaap, aangezien dit de belangrijkste slaapfase is.

Diepe slaap is een slaapfase met hele trage en langzame hersengolven, de deltagolven. Je verkeert in een soort diepe rustfase waarin zenuwcellen, neuronen, in je hersenen stilgelegd worden en kunnen herstellen. De diepe slaapfase wordt ook in verband gebracht met het opslaan van herinneringen. Met voldoende diepe slaap zou je daarnaast ook je vaardigheid om informatie op te kunnen halen en op te  kunnen slaan verbeteren. 
 
Chronisch tekort aan diepe slaap kan ervoor zorgen dat de informatieverwerking, het maken van nieuwe herinneringen en het opslaan van informatie minder goed verlopen. Ook wordt een chronisch slaaptekort met Alzheimer en verschillende hart- en vaatziekten geassocieerd. 

Wat kan je doen om je nachtrust te verbeteren?

Ontspan. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, concreet doe je dat zo:

  • Schakel 1,5 uur voordat je naar bed gaat alles uit wat blauw licht bevat; smartphones, TV
  • Creëer een eigen dagelijks slaapritueel
  • Draag een blauw lichtfilterbril/computerbril, ook overdag
  • Beweeg overdag en niet vlak voor het slapengaan
  • Slaap in een koele omgeving
  • Drink geen koffie meer na 14:00 uur
  • Kies de juiste supplementen

 

Magnesium helpt bij vermoeidheid

Je lichaam gebruikt de gehele dag magnesium. Magnesium is een schakel in het netwerk van neurotransmitters in je brein, het speelt een rol in de prikkeloverdracht tussen (zenuw)cellen. Magnesium draagt bij aan de hersenfuncties en zenuwfuncties die betrokken zijn bij het leervermogen, de concentratie en is goed voor de gemoedstoestand.

 

Waar magnesium ook goed voor is, zijn de spieren. Magnesium kan ingezet worden bij moeheid en vermoeidheid, het activeert de natuurlijke energie in je lichaam.
Bij een magnesiumtekort kan dit tekort aangevuld worden met een goed supplement. Aangeraden wordt om het supplement twee uur voor het slapengaan in te nemen.

Valeriaan voor natuurlijke rust*

Valeriaan is een plant die voorkomt in Europa en Azië. De plant wordt zo’n 1 meter hoog en heeft roze of witte bloemen. Deze plant is een natuurlijke rustgever en werkt ontspannend.*

Het kruid helpt om rustig om te gaan met de stress van een drukke levensstijl*, helpt het geestelijk en lichamelijk welzijn te ondersteunen* en helpt bij een zenuwachtig gevoel*. Valeriaan heeft een gunstige invloed op de slaapfunctie* (ondersteunt de nachtrust* en helpt om lekker te slapen*).  Valeriaanwortel wordt in veel nachtrustsupplementen gebruikt. Verkrijgbaar in capsules en tabletten. 

 

Voeding en nachtrust

Je lichaam is ‘s nachts bezig met verschillende processen, er vindt onder andere herstel, groei en vernieuwing plaats. Het is verstandig na 20:00 uur niet zwaar meer te tafelen, zodat het spijsverteringsproces op tijd afgerond kan worden. Eten laat op de avond kan ervoor zorgen dat je ’s nachts wakker ligt. Dit geldt voornamelijk voor de voedingsmiddelen met snelle suikers en koolhydraten, pikant eten, chocolade of teveel alcohol. Wanneer je dan toch later op de avond eet, kies dan voor langzame eiwitten, waardoor je spieren ook in de nacht kunnen groeien en herstellen.   

 

Let er bij je voedingsinname op dat je voldoende magnesium binnenkrijgt. Bronnen van magnesium zijn o.a. cacao, noten, groene (blad)groenten en schelpdieren. Ook tryptofaan is een belangrijke voedingsstof, omdat tryptofaan de stof is waar uiteindelijk melatonine van wordt gemaakt. Je vindt tryptofaan in voeding als bananen, kalkoen, chocolade, melk en haver. 

 

In ons aanbod vind je verschillende natuurlijke rustgevers*. Bijvoorbeeld de Valeriaan-Hop-Passiflora. Deze zorgvuldig samengestelde kruidenformule werkt rustgevend en ontspannend*. Daarnaast ondersteunt het de nachtrust; het helpt om lekker te slapen*.  

*Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toekenning.