Krijg jij voldoende omega-3 vetzuren binnen?

Het water uit de oceaan bedekt zo’n 70% van het aardoppervlak. Dit enorme waterreservoir, afkomstig uit de 5 oceanen, bevat zouten en sporen van alle chemische elementen op aarde. Daarnaast produceren microscopisch kleine planten die onder het wateroppervlak drijven, meer dan de helft van alle zuurstof die mensen en dieren nodig hebben om te ademen.

 

De oceaan is dus in feite de bron van al het leven op aarde en kan daarmee worden beschouwd als het hart van onze planeet!

De wonderlijke onderwaterwereld

De meerderheid van alle planten, dieren en micro-organismen op aarde leeft in de oceaan. Eencellige bacteriën en algen (fytoplankton) vormen er de basis van de voedselketen. Kleine zeedieren (zoöplankton), zoals kreeftjes en krill, gebruiken bacteriën en algen als voedselbron en dienen vervolgens zelf als voer voor (wal)vissen, robben, vogels en pinguïns. Fytoplankton, zoöplankton en vette vis bevatten de essentiële omega-3 vetzuren alfalinoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Voor het behoud van je gezondheid ben je afhankelijk van deze omega-3 vetzuren. Ze beschermen namelijk je hart en bloedvaten en ondersteunen je hersenfunctie en gezichtsvermogen.  

 
Veel Nederlanders halen de aanbeveling van de Gezondheidsraad voor omega-3 vetzuren niet, omdat er te weinig vis en zeewier, maar ook te weinig avocado’s, (wal)noten, zaden en groene bladgroenten worden gegeten. Het is van belang dat we mensen erop wijzen welke mogelijkheden er zijn om de inname van omega-3 vetzuren via de voeding te verbeteren. Daarnaast kunnen supplementen met omega-3 vetzuren zoals algenolie, krillolie of visolie een waardevolle aanvulling op de voeding vormen. CellCare Supplements heeft de supplementen Vitamin A D & Omega’s en Omega-3 Krill in het assortiment. 

Supplementen met omega-3:

 

  • Vitamin A D & Omega’s levert een combinatie van de vetzuren DHA en gammalinoleenzuur (GLA) uit vis- en borage olie, met extra vitamine A en D3. De ingrediënten in deze formule ondersteunen het gezichtsvermogen, het afweersysteem en het vermogen van de huid om zichzelf te herstellen. In principe kan je lichaam EPA, DHA en GLA via een aantal omzettingsstappen zelf aanmaken uit de essentiële vetzuren alfalinoleenzuur en linolzuur, maar er zijn nogal wat factoren in ons dagelijks leven die deze omzetting belemmeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tekorten aan vitaminen en mineralen, overmatige blootstelling aan stress, een voedingspatroon met teveel suikers, alcohol, verzadigd vet, transvetten en omega-6 vetzuren en het gebruik van medicijnen. In bepaalde situaties kan het daarom zinvol zijn om, naast aanpassingen in de voeding, te werken met supplementen waarin deze vetzuren aanwezig zijn. 

 

  • Omega-3 Krill bevat zuivere, stabiele en aan fosfolipiden gebonden omega-3 vetzuren (EPA en DHA) uit krill. Krill is een verzamelnaam voor kleine ongewervelde garnaalachtige dieren, die in grote zwermen voorkomen in de schone wateren rond de Noord- en de Zuidpool. Het meest bekende Antarctische krill behoort tot de soort Euphausia superba. Omdat krill zich onderaan de voedselketen bevindt, is het zuiver en arm aan verontreinigingen. Door de aanwezigheid van het krachtige antioxidant astaxanthine zijn de vetzuren in krill stabiel en beschermd tegen oxidatie. De structuur van aan fosfolipiden gebonden vetzuren zorgt ervoor dat krillolie goed kan mengen met water en andere vloeistoffen in het spijsverteringskanaal. Dit bevordert de absorptie en voorkomt oprispingen of een vervelende nasmaak. De omega-3 vetzuren uit krillollie worden vermoedelijk gemakkelijker ingebouwd in de membranen van onze cellen en weefsels, omdat deze ook uit een gelijksoortige fosfolipidenlaag zijn opgebouwd.