Een sterk geheugen en een goede concentratie,
zo doe je dat.

Misschien overkomt het je wel eens, dat wanneer je net naar boven bent gelopen om wat te pakken en eindelijk boven aangekomen bent, je helemaal vergeten bent wat dat was…
Of wanneer je net na je werk nog even langs dat ene zou rijden om te, eh…

 

Wat is het geheugen eigenlijk?

Het kunnen opslaan, terughalen en onthouden van informatie noemen we het geheugen. Het grootste deel van je geheugen bevindt zich in de hippocampus, een onderdeel van je brein, de hersenen.

 

Zuinig zijn op je geheugen.

Jouw geheugen, hersenen en bewustzijn. Het lijkt één pot nat maar in werkelijkheid zijn het allemaal onderdelen die ingewikkeld in elkaar zitten.
Je hersenen krijgen soms niet de aandacht die ze verdienen, maar laten we het simpel maken: je hebt maar 1 stel hersenen, dus zorg er goed voor.

Voeding voor je brein 

Goed zorgen voor je hersenen kun je onder andere doen met de juiste voeding, die je brein nodig heeft om te functioneren. Je brein bestaat voor het grootste gedeelte uit vet en het heeft dan ook o.a. vet nodig uit de voeding als bouwsteen om te kunnen groeien en herstellen. Het is wel van belang dat dit de juiste vetten zijn, zoals olijfolie, (wal)noten, zaden, eieren, kokos en omega-3 vetzuren. Het omega-3 vetzuur DHA is een belangrijke bouwsteen voor je brein, dit is te vinden in algen en vette vis, zoals zalm, sardines en makreel. 
 

Vitaminen, geheugen en concentratie 


Het voldoende binnenkrijgen van B-vitaminen is ook erg belangrijk voor je hersenen. Zo draagt vitamine B12 bij aan het functioneren van het geheugen en is goed voor het concentratievermogen. Dit geldt ook voor vitamine B1, B3, B6, biotine (B8) en folaat (dat is actief foliumzuur, vitamine B11). Overigens niet alleen de B-vitaminen maar ook vitamine C en magnesium hebben dit effect. 
 
Zenuwcellen, de cellen van het zenuwstelsel, zijn met miljarden aanwezig in de hersenen. Deze cellen brengen signalen, informatie, op elkaar over. Vitamine B12 speelt o.a. een belangrijke rol in de opbouw van zenuwcellen.  
B-vitaminen vind je in onder andere vlees, vis, schelpdieren, eieren, zuivel, bladgroenten en zaden. 
 
Met het gebruik van een multivitamine kun je gemakkelijk B-vitaminen aanvullen.  

En de mineralen dan?

Naast magnesium zijn ook de mineralen ijzer, jodium en zink goed voor het geheugen en de concentratie.
Ze dragen bij aan een normaal probleemoplossend- en leervermogen en intelligentie, en houden de geest helder.

Meditatie voor het geheugen

Je brein staat de hele dag aan. Er zit geen uitknop op. Per dag komen er meer dan 30.000 verschillende gedachten langs. Zelfs wanneer je slaapt verwerken je hersenen allerlei gegevens. Dit is ook goed, want je brein zorgt ervoor dat alle belangrijke functies doorgaan; zo kun je bijvoorbeeld gewoon doorademen terwijl je slaapt. Het hersengedeelte waarmee je denkt en je zorgen maakt, daar zou je soms misschien wel een uitknop willen installeren... 
 
Meditatie of mindfulness kan helpen om de gedachtenstorm in je brein tot rust te brengen. Zeker wanneer je vooral ‘vanuit je hoofd’ leeft kan dit positief zijn, mediteren kan bijdragen aan rust in je hoofd en helpen te leven vanuit het hier en nu. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat meditatie en mindfulness een positief effect kunnen hebben op de hippocampus, het hersengebied waar ook je geheugen zich bevindt. Even aan niks denken kan moeilijk zijn, maar we beloven je, hoe vaker je oefent, hoe beter je erin wordt!  

Presteren je neurotransmitters?

Neurotransmitters zijn stoffen in de hersenen die zenuwimpulsen met informatie, of signalen, doorgeven tussen zenuwcellen. Wanneer dit proces optimaal verloopt, wordt de informatie snel doorgegeven en verwerkt. De bekendste neurotransmitters dopamine, acetylcholine, GABA en serotonine hebben allen te maken met het geheugen. Neurotransmitters zijn dan ook een beetje de olie die je bovenkamer laat draaien.


Brahmi en je geheugen

Brahmi, ook wel bekend als Bacopa monnieri, is een kruid dat een positief effect heeft op je concentratievermogen en je geheugen. Het is rustgevend in stressvolle situaties en bevat van nature antioxidanten*. Brahmi is vooral bekend binnen de Ayurvedische leer en betekent ‘wijsheid’ of ‘bewustzijn’. In Nederland heeft het ook bekendheid onder de naam Alzheimerplantje. Brahmi bevat de actieve stoffen Bacoside A en Bacoside B. Brahmi helpt het onderhouden van het geheugen tijdens het ouder worden*.

En zijn er nog meer kruiden?

Naast Brahmi zijn er nog veel meer kruiden die een bepaald effect hebben op het geheugen.
Zo is Ashwagandha goed voor de leerprestatie, het geheugen en het ophalen van informatie*.
Mucuna Pruriens is goed voor het geheugen en ondersteunt de cognitieve functie, ook naarmate we ouder worden*.
Groene thee helpt bij gerichte aandacht, de concentratie, om minder afgeleid te worden en scherp te zijn*.
Citroenmelisse helpt bij het behouden van een positieve stemming en goed cognitief functioneren*.
Griffonia simplicifolia speelt een rol in het goed functioneren van de hersenen en zenuwen*.
Rhodiola is goed voor de cognitieve functie* en draagt bij tot normale mentale prestaties*.
Ginkgo biloba helpt het geheugen te behouden tijdens het ouder worden* en helpt bij het behoud van een goede cognitieve functie*.
Dit zijn slechts de meest bekende voorbeelden, er zijn namelijk nog veel meer kruiden die iets voor je geheugen kunnen betekenen.

*Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toekenning

 

Wat kan ik doen om mijn geheugen te ondersteunen?

Hieronder 12 tips om zelf aan de slag te gaan.

  • Zorg voor een goede nachtrust
  • Beweeg meer
  • Stop met roken
  • Blijf nieuwe dingen leren (taal, cursus, nieuwe hobby)
  • Voed je hersenen met de juiste voedingsstoffen
  • Creëer een routine
  • Voer één taak tegelijk uit
  • Geef afleiding geen kans
  • Pas mindfulness, meditatie en ademhalingsoefeningen toe
  • Limiteer alcohol
  • Maak logica puzzels zoals sudoku
  • Vermijd verdovende middelen

Wil je advies over je geheugen of de producten die we hier hebben genoemd? Neem gerust contact met ons op!