Waarmee ondersteun jij je immuunsysteem?

Het woord immuunsysteem hoor je regelmatig vallen wanneer er wordt gesproken over gezondheid. Vooral tijdens de herfst- en wintermaanden is dit een hot topic. Gedurende deze maanden ben je vatbaarder voor het krijgen van bijvoorbeeld de griep of een verkoudheid.

 

Dat ons immuunsysteem tijdens deze maanden extra aandacht en ondersteuning krijgt is dus niet gek, maar eigenlijk is een goed werkend immuunsysteem het gehele jaar door van belang!

Hoe werkt het immuunsysteem eigenlijk? 

Ons immuunsysteem is een complex systeem waarbij veel factoren met elkaar samenwerken om jouw lichaam te kunnen beschermen. Het is geen typisch orgaan, zoals bijvoorbeeld de hersenen, de lever of het hart, maar meer een samenspel van cellen en weefsels. Grofweg kan het immuunsysteem worden ingedeeld in 3 componenten, de fysieke barrière, de niet-specifieke afweer en de specifieke afweer.

1. Fysieke barriëre

De eerste barrière is de fysieke barrière en deze vormt letterlijk een barrière (beschermende laag) tussen jou en de buitenwereld. De huid is een voorbeeld van zo’n barrière en beschermt jouw lichaam tegen schadelijke stoffen van buitenaf. De slijmvliezen van de luchtwegen en het spijsverteringsstelsel vormen ook een barrière. Alles wat jij binnenkrijgt via de neus of mond bevindt zich namelijk nog niet direct in het lichaam. Pas als iets wordt opgenomen in de bloedbaan zit het daadwerkelijk in het lichaam. Via neus en mond kunnen veel ziekteverwekkers binnenkomen. Een goede eerstelijns bescherming is dus belangrijk!

 

2. Niet-specifieke afweer 

De tweede barrière is de niet-specifieke afweer. Dit staat ook wel bekend als het algemene afweersysteem. Het vormt samen met de fysieke barrière het aangeboren immuunsysteem. Al vanaf de geboorte (aangeboren) beschikt jouw lichaam over dit mechanisme om ziekteverwekkers buiten de deur te houden en te bestrijden indien zij toch binnen hebben weten te dringen.

 

3. Specifieke afweer 

De laatste en derde barrière is die van de specifieke afweer. Zoals de naam al doet vermoeden richt deze afweer zich op een specifieke ziekteverwekker. In tegenstelling tot de tweede barrière (aangeboren niet-specifieke afweer) wordt je niet met een specifieke afweer geboren. Die ontwikkel je gedurende je hele leven wanneer je te maken gaat met blootstelling aan allerlei ziekteverwekkers. Wanneer zo’n ziekteverwekker door de fysieke barrière heen weet te komen, komt het in aanraking met het algemene afweersysteem (aangeboren niet-specifieke afweer).

 

Wanneer dit afweersysteem de aanval niet tijdig kan afslaan wordt de specifieke afweer geactiveerd. Nadat de ziekteverwekker is bestreden maken de cellen van de specifieke afweer zogenoemde ‘geheugencellen’ aan. Wanneer je lichaam nog eens in aanraking komt met dezelfde ziekteverwekker kan jouw lichaam direct overgaan op actie. Dit is ook de gedachte achter vaccineren.

Wat adviseren wij? 

Om je lichaam te voorzien van de juiste stoffen zul je ze allereerst moeten eten. De macronutriënten, oftewel de voedingstoffen die ons lichaam in grote hoeveelheden nodig heeft, zijn complexe koolhydraten, goede vetten en eiwitten. Daarnaast heeft ons lichaam ook micronutriënten nodig, voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden nodig zijn. Dit zijn vitaminen, mineralen en sporenelementen.  

 

Helaas liggen de supermarkten vol met allerlei ongezonde verleidingen, welke veel minder gunstige voedingsstoffen bevatten. Uiteindelijk heeft dit ook effect op ons immuunsysteem. De eerste stap is dus altijd het veranderen van je voedingsgewoonten. Hoe je dat doet? Eet puur natuur, onbewerkt en zo gevarieerd mogelijk. Je kunt eindeloos variëren met groenten, fruit, verse kruiden, noten, zaden, eieren en goede kwaliteit vis en vlees. Oftewel, je gaat back to the basics! Wanneer dit een grote verandering voor je is zul je merken dat je lichaam kan gaan protesteren, maar als je deze periode overwonnen hebt zul je jezelf dankbaar zijn. Zowel fysiek als mentaal ga je je fitter en energieker voelen. Ook het immuunsysteem heeft hier baat bij.

 

Ondanks een puur en gevarieerd voedingspatroon kan het lastig zijn om echt alle voedingsstoffen voor een normale werking van het immuunsysteem binnen te krijgen. Voedingssupplementen kunnen dan een mooie aanvulling zijn. Zo zijn er verschillende vitaminen en mineralen die van belang zijn om het immuunsysteem te ondersteunen. Vitaminen die het immuunsysteem ondersteunen zijn de welbekende vitaminen C en D, maar ook de vitaminen A, B6, B12 en folaat. Mineralen met een ondersteunende werking op het immuunsysteem zijn zink, ijzer, koper en seleen. 

 

In ons assortiment hebben wij de Cell Essentials Powder, welke onder andere alle bovengenoemde vitaminen en mineralen bevat. Daarnaast kan gekozen worden voor de Immuun SupportVitamine C Essentials of Zink L-methionine