Wist je dat Vitamine D niet meer vergoed wordt via de zorgverzekering?

Wellicht heb je het al gemerkt; het meest gebruikte voedingssupplement onder de Nederlandse bevolking, vitamine D, wordt per 1 januari 2023 niet meer vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft dit besluit genomen op advies van het Zorginstituut Nederland. In 2019 viel de vergoeding van de lagere sterktes reeds weg, per 2023 ook de vergoeding van de hogere sterktes van vitamine D. Dat betekent dat je vanaf 1 januari al je vitamine D supplementen zelf moet betalen.  

 

Alle middelen met colecalciferol, vitamine D gecombineerd met calcium, vitamine D gecombineerd met alendroninezuur en calcifediol worden niet meer vergoed. 
Middelen met vitamine D die niet bedoeld zijn voor het voorkomen en behandelen van een vitamine D tekort blijven wel binnen de vergoeding vallen. Dit betreft de vormen alfacalcidiol, dihydrotachysterol en calcitriol welke voorgeschreven worden bij specifieke, geregistreerde aandoeningen. Dit betreft bijvoorbeeld Rachitis (Engelse ziekte) of het ontbreken van bijschildklierhormoon.

Waarom wordt vitamine D niet meer vergoed?

Volgens het Zorginstituut Nederland is vitamine D relatief betaalbaar en kan iedereen het op eenvoudige wijze aanschaffen. Vitamine D is namelijk vrij verkrijgbaar bij apotheken, drogisterijen, supermarkten en ook online kan het gekocht worden. Het is daarom volgens het Zorginstituut niet meer noodzakelijk om deze vitamines vanuit de basisverzekering te vergoeden. Ook zegt men dat op deze manier €129 miljoen per jaar bespaard kan worden die dan weer besteed kan worden aan andere noodzakelijke zorg.

 

 

De dosering van de huisarts is toch veel hoger?

Een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid of referentie inname van 10 microgram vitamine D geldt voor iedereen van 0 tot 69 jaar in Nederland. Volgens het Voedingscentrum dienen mensen van 70 jaar en ouder tenminste 20 microgram binnen te krijgen.

Suppletie met een hoge dosis is bij een aangetoond vitamine D tekort dé manier om het tekort snel aan te vullen. In vergelijking tot de doseringen die een (huis)arts voorschrijft, zijn de vrij verkrijgbare doseringen soms een stuk lager. Dit komt doordat (huis)artsen regelmatig een unidose voorschrijven, een enkele dosis bedoeld voor één maand. Een unidose kan bestaan uit bijvoorbeeld 100.000 I.E. (2500 microgram). Wanneer je de unidose verdeelt over het aantal dagen van de maand, krijg je een som van 2500 microgram / 31 dagen = 80,65 microgram per dag.  
Op het etiket staan vaak zowel het aantal microgrammen (mcg of μg) als de Internationale Eenheden (I.E.) vermeld. In het geval van vitamine D is 1 microgram gelijk aan 40 Internationale Eenheden. 
 
Vrij verkrijgbaar zijn de doseringen van 0,1 microgram tot aan 75 microgram, de maximale dosering die je in de winkel kunt vinden. De aanvaardbare bovengrens van 100 microgram vanaf de leeftijd van 11 jaar is sinds 2012 vastgesteld, naar het advies van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), wat het Voedingscentrum ook aanhoudt. Kinderen tot 1 jaar mogen niet meer dan 25 microgram binnen krijgen, voor kinderen van 1 tot en met 10 jaar is de bovengrens 50 microgram per dag.

Moet ik vitamine D supplementen (blijven) nemen?

Gebruikte je al vitamine D op aanraden van een arts? Dan is het voor je gezondheid van belang deze vitamine te blijven gebruiken, ook als deze niet meer binnen de vergoeding valt. Wanneer je (huis)arts of therapeut een vitamine D tekort heeft vastgesteld, is het belangrijk deze vitamine zo snel mogelijk weer aan te vullen. Het meest betrouwbare meetinstrument voor het vaststellen van een tekort is een bloedonderzoek.

 

Op basis van de uitslag van het onderzoek kan een (huis)arts of therapeut je van advies voorzien om de juiste keuze te maken qua vorm en dosering. Dit is nog belangrijker geworden nu de vitamine D middelen niet meer vergoed worden en je het zelf aan zal moeten schaffen. Door middel van een bloedonderzoek op een later moment kan er goed meetbaar gemaakt worden of de inname van de vitamine de bloedwaardes van vitamine D hebben laten stijgen. Laat je goed informeren! 

 

Ook als je geen vastgesteld tekort hebt kan extra vitamine D aan te bevelen zijn. De zogenaamde hoog risicogroepen voor vitamine D-tekorten zijn jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen met een donkere huidskleur, mensen die onvoldoende blootgesteld worden aan het zonlicht doordat ze te weinig buiten komen of lichaamsbedekkende kleding dragen en ouderen vanaf 70 jaar. 

 

Ook bij CellCare hebben we een vitamine D supplement in het assortiment, namelijk de Vitamine D3 75 mcg – 3000 IE 90 softgels.