Jouw stappenplan voor het gebruik van ashwagandha

 

De ashwagandha plant is een kruid uit de traditionele Ayurvedische geneeskunde in India. Waar binnen de Indische geneeskunde het kruid ashwagandha al tijden in gebruik is, beginnen we het in Europa net te ontdekken. Omdat er meer klinische onderzoeken worden verricht naar de werking van ashwagandha, worden er steeds meer toepassingsmogelijkheden bekend.

 

De inhoudsstoffen, withanoliden, zijn de werkzame bestanddelen.

Wat doet ashwagandha?

Er zijn allerlei onderzoeken gedaan naar het effect van ashwagandha op verschillende gebieden van het lichaam, waaronder het immuunsysteem. Om een aantal van deze uitkomsten echt goed in beeld te brengen zijn hier nog meer en uitgebreidere studies voor nodig. Ashwagandha biedt een aantal potentiële toepassingen voor onder andere stress en spieropbouw.

Ashwagandha, stress en ontspanning 

Ashwagandha heeft adaptogene eigenschappen*. Dat wil zeggen dat het je helpt te ‘adapteren’, aan te passen, het helpt je lichaam om te gaan met stress* en verbetert de weerstand van je lichaam tegen stress*. Ashwagandha helpt te herstellen van stressvolle gebeurtenissen*.  
Naast dat het ons lichaam helpt bij stress, doet ashwagandha ook nog wat met de ontspanning, iets wat soms moeilijk kan zijn wanneer je stress ervaart. Dit komt onder andere door de aanwezigheid van stresshormonen zoals cortisol. Ashwagandha ondersteunt in periodes van mentale en nerveuze spanning en angst en draagt bij tot een optimale ontspanning. Het helpt je ontspanning en je geestelijk en lichamelijk welzijn te ondersteunen en je geestelijke en emotionele evenwicht te bewaren. Het draagt bij tot je algemeen welzijn*.  


Energie tonicum ashwagandha 

Ashwagandha is een energie tonicum en versterkt het lichaam en de zenuwen*. Dat houdt in dat het je helpt om je energieker te voelen* en je energieniveau op peil te houden*. Ashwagandha helpt je fysieke en mentale capaciteiten op peil te houden bij zwakte, uitputting, vermoeidheid en concentratieverlies*. Het helpt een optimaal uithoudingsvermogen, een gevoel van energie en vitaliteit, lichamelijk en geestelijk welzijn te behouden*. 

 
Op cognitief vlak heeft ashwagandha specifieke gebieden waarbij het gericht ondersteuning kan bieden. Het ondersteunt de mentale functie bij ouderen en het ondersteunt leren, geheugen en herinneren*. 

 

 

Sport en ashwagandha 

Zoals hierboven reeds genoemd, is ashwagandha heel interessant als het gaat om de invloed op het energieniveau. Voor een sporter kan het interessant zijn dat het uithoudingsvermogen en ook de spiermassa op deze manier ondersteund worden. Ashwagandha helpt je namelijk om gewicht en spiermassa te winnen*, het helpt spieren op te bouwen*. Naast het effect op de spieren, heeft het ook nog eens een gunstige invloed op onze belangrijkste spier, het hart, en het cardiovasculaire systeem*. Het cardiovasculaire systeem wordt gevormd door je hart, je bloedvaten en je bloed. Dit systeem zorgt voor het transport van zuurstof, voedings- en afvalstoffen in je lichaam. We hoeven je niet te vertellen hoe belangrijk je hart is. Voor iedereen, en ook zeker voor sporters.  

 

Antioxidant ashwagandha 

Ashwagandha kan ook beschouwd worden als een antioxidant. Antioxidanten beschermen weefsel tegen schade. Ashwagandha beschermt dan ook de algemene gezondheid door de antioxidatieve eigenschappen*. 

Sport_ashwagandha

Ashwagandha voor man en vrouw 

Voor ashwagandha is er ook een ondersteunende rol weggelegd voor het voortplantingssysteem.  
 
Zowel voor vrouwen... 
Ashwagandha ondersteunt de gezondheid van de vrouwelijke voortplantingsorganen en helpt kracht te behouden tijdens de zwangerschap*.  
 
Als voor mannen... 
Ashwagandha ondersteunt de mannelijke seksuele functie. Het helpt de mobiliteit (de bewegelijkheid) en de kwantiteit (het aantal) van de spermacellen te behouden*. 
 
En ashwagandha kan nog meer! 
Ashwagandha helpt de gezondheid van de luchtwegen en de huid te behouden*.  
Ook heeft het een algemeen verjongend effect*.  

4 Situaties waarin je ashwagandha kunt gebruiken

Ashwagandha kan, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, toegepast worden bij veel situaties, wat het een veelzijdig kruid maakt. Gebruik het als een aanvulling op een gezond voedingspatroon. 

  1. Wil je graag hulp bij de opbouw van je spieren*, dan kan ashwagandha een mooie aanvulling zijn. Zeker wanneer je een aantal keer per week intensief sport. 
  2. Zou je je graag wat energieker willen voelen? Hier kan ashwagandha bij helpen*. 
  3. Zit je er even helemaal doorheen na een stressvolle periode, of zit je er zelfs middenin? Ashwagandha verbetert de weerstand van je lichaam tegen stress* en helpt te herstellen van stressvolle gebeurtenissen*. 
  4. In situaties waarbij je stress ervaart en moet leren, of juist je geheugen moet gebruiken en je specifieke dingen wilt herinneren kan ashwagandha ook heel goed van pas komen. Het ondersteunt tenslotte het leren, geheugen en herinneren*. 

Hoeveel ashwagandha kan ik nemen per dag? 


Overschrijd de aangegeven hoeveelheid op de pot niet, tenzij anders aangegeven door een arts of therapeut. Of een supplement pure plantpoeder bevat of een extract, bepaalt onder andere de hoeveelheid die je in kunt en mag nemen. Wanneer je de voorschriften op de verpakking aanhoudt, zit je wat dosering betreft veilig.  
Indien je medicatie gebruikt is het altijd raadzaam je behandelend arts of therapeut hierover te consulteren. Of vraag het je apotheek, ook zij weten veel van mogelijke interacties en combinaties.  
 
Het is altijd belangrijk om te onthouden dat supplementen, waaronder ashwagandha, niet mogen worden gebruikt als vervanging voor een gezonde levensstijl en een evenwichtige voeding. 
 
Te combineren met ander voedingssupplementen? 
Ja. 

Tot slot

Ashwagandha is een zeer veelzijdig Ayurvedisch kruid, wat al duizenden jaren wordt toegepast in de Oosterse geneeskunde. Naarmate de tijd verstrijkt komen we steeds meer over dit mooie kruid te weten door wetenschap en ervaringen en kunnen we het beter toepassen. Ashwagandha kan een goede aanvulling zijn als voedingssupplement op een gezonde leefstijl en voedingspatroon.

Bedenk dat er daarnaast ook andere manieren zijn om je doelen te bereiken, die minstens net zo belangrijk zijn:   

  • Stel grenzen om je fysieke en mentale gezondheid te beschermen en prioriteit te geven. 
  • Breng meer tijd door in de buitenlucht. 
  • Zorg ervoor dat je voldoende uren kunt slapen. 
  • Neem deel aan leuke activiteiten en maak beweging daardoor makkelijker. 
  • Breng tijd door met geliefden. 

*Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.