Jodium en selenium belangrijk voor
zwangere vrouwen 

Uit onderzoek van het Radboud en UMC Groningen is gebleken dat de mineralen jodium en selenium onvoldoende worden ingenomen door meer dan 60% van de Nederlandse zwangere vrouwen. Dat bepaalde vitamines en mineralen extra belangrijk zijn voor zwangere vrouwen, dat weten veel mensen wel. Het huidige advies van de Gezondheidsraad bestaat uit de aanbeveling om foliumzuur/ folaat en vitamine D in de vorm van een supplement te nemen. Verder wordt aangeraden voldoende omega-3 vetzuren te consumeren door middel van het eten van vis en te letten op voldoende inname van voedingsmiddelen rijk aan calcium, ijzer en jodium. Vis is ook een bron van essentiële voedingsstoffen zoals vitamine D, jodium en selenium. 

 

 

Jodium komt steeds minder voor in onze voeding, omdat we minder ‘uit de zee’ en minder of ander brood zijn gaan eten met de jaren. Jodiumbronnen zijn vis, zeewier, algen, schaal- en schelpdieren en zeezout. Ook in eieren zit wat jodium. In brood wordt regelmatig gejodeerd zout (bakkerszout) gebruikt, maar omdat dit niet verplicht is, kun je er niet vanuit gaan dat dit altijd het geval is. Wanneer je weinig of geen zeevoedsel, brood of gejodeerd zout eet, is het nóg belangrijker op je jodiuminname te letten. De Gezondheidsraad beveelt aan, om door middel van het eten van jodiumrijke producten, aan de 200 microgram jodium per dag (de zogenaamde voedingsnorm) te voldoen. Is het niet mogelijk om via de voeding voldoende jodium binnen te krijgen, dan wordt een supplement van maximaal 200 microgram jodium per dag aanbevolen. 

 

Waar jodium aandacht krijgt binnen het advies van de Gezondheidsraad voor zwangere vrouwen, wordt selenium niet genoemd. Het verrichte onderzoek wijst uit dat meer aandacht voor selenium goed zou zijn. De onderzoekers hebben dan ook aanbevolen het geldende advies van de Gezondheidsraad uit te breiden met een advies voor selenium. Selenium vind je onder andere in paranoten, (orgaan)vlees, vis, knoflook en broccoli. Selenium komt meer voor in gewassen die groeien op een seleniumrijke bodem, wat in Nederland niet het geval is. 

 

Jodium en selenium zijn essentieel voor de productie van schildklierhormonen. De omzetting van schildklierhormoon thyroxine (T4) naar de actieve vorm T3 is afhankelijk van een enzym wat op zijn beurt afhankelijk is van selenium. Jodium is een bouwsteen voor zowel T3 als T4. In de zwangerschap is de functie van de schildklier uiterst belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de hersenen van het ongeboren kind. 

Uitgelichte producten voor tijdens de zwangerschap