Je lichaam is voortdurend bezig met allerlei processen om zo jouw lichaam goed te laten functioneren. De stofwisseling, ook wel metabolisme genoemd, omvat bijvoorbeeld alle processen die nodig zijn om de voeding die jij hebt gegeten om te zetten in energie. Dit gebeurt via allerlei scheikundige reacties, waarbij ook afvalproducten ontstaan. Bepaalde afvalproducten binnen dit proces worden vrije radicalen genoemd.
Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die ontstaan doordat zij in aanraking zijn gekomen met zuurstof. Wanneer iets in aanraking komt met zuurstof gaat het oxideren. Denk bijvoorbeeld aan de roest op een oude fiets. Je lichaam heeft een kleine hoeveelheid vrije radicalen nodig, maar een teveel aan vrije radicalen zorgt voor oxidatieve stress. Hierbij worden gezonde cellen door de vrije radicalen “aangevallen”, beschadigd en ontregeld.
Naast de vrije radicalen die ontstaan tijdens de processen die ons lichaam uitvoert, kunnen zij ons lichaam ook binnendringen door bijvoorbeeld luchtvervuiling, roken, chemicaliën en Uv-straling. Je kunt aan een teveel aan vrije radicalen vaak niet ontkomen, maar je kunt je lichaam er wel tegen beschermen door middel van antioxidanten.
‘Antioxidanten’ is een verzamelnaam. Als we naar specifieke voedingsstoffen gaan kijken dan zijn de vitaminen C en E en de mineralen selenium en zink bekende antioxidanten. Ook bètacaroteen, het lichaamseigen glutathion en bioactieve stoffen zoals flavonoïden uit groente en fruit zijn antioxidanten.
Antioxidanten zijn dus te vinden in veel verschillenden soorten groenten, fruit, noten en kruiden. Antioxidantrijke voeding is voornamelijk te herkennen aan de felle kleuren. Bekende voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten zijn kurkuma, oregano, broccoli, rode bieten, verse tomaten, appels, bessen, cacao en amandelen.
Maar vergeet ook zeker niet andere krachtige antioxidanten, zoals glutathion, Ashwagandha, Resveratrol, Chlorella en Groene thee.
Het is een technisch verhaal, maar om de wisselwerking tussen vrije radicalen en antioxidanten goed te begrijpen is deze informatie noodzakelijk. Moleculen bestaan uit zogenaamde schillen. Elk molecuul streeft naar een even aantal atomen in deze schillen. Bij een oneven aantal, zoals bij vrije radicalen het geval is, wordt het molecuul onstabiel en kan het interactie aangaan met gezonde cellen en schade aanrichten. Antioxidanten zijn bepaalde stoffen die een atoom afgeven aan een vrije radicaal, waardoor de vrije radicalen geneutraliseerd en zo onschadelijk gemaakt worden.
We lichten een tweetal van deze antioxidanten graag verder toe.
Glutathion is de belangrijkste antioxidant in ons lichaam. Het beschermt onze cellen tegen oxidatieve schade. Glutathion is een selenium bevattende tripeptide. Door stress, eenzijdige voeding, medicijn gebruik, intensief sporten en veroudering kan de productie van glutathion verlaagd zijn. In zulke situaties is het raadzaam de eigen productie van glutathion te ondersteunen.
Resveratrol is een van de best onderzochte polyfenolen. Polyfenolen zijn van nature krachtige antioxidanten. Naast dat Resveratrol over antioxidatieve eigenschappen beschikt, heeft het ook het voordeel dat het de cardiovasculaire gezondheid ondersteunt. Bij cardiovasculaire gezondheid kun je denken aan het hart, de bloedvaten, de bloeddruk en de bloedcirculatie. Het merk Veri-te™ staat voor vertrouwen, en Veri-te™ resveratrol is gegarandeerd PAK- en emodinevrij.
Wist je dat er ook enzymen bestaan met een antioxidatieve werking? De enzymen glutathion peroxidase, catalase en SOD (superoxide dismutase) zijn enzymen met een antioxidantfunctie. Natuurlijke bronnen van SOD zijn meloen, tarwe, mais en sojabonen. Het probleem is alleen dat ons lichaam SOD moeilijk opneemt uit de voeding. SOD is in supplementen verkrijgbaar onder het geregistreerde handelsmerk TetraSOD®. TetraSOD® bevat het enzym SOD op basis van de microalg Tetraselmis chuiii. Dit levert maar liefst 30 keer zo veel SOD-activiteit op! Daarnaast bevat TetraSOD® ook de antioxidant enzymen glutathion peroxidase en catalase.