Mensen krijgen in kleine hoeveelheden mineralen binnen via de voeding. Mineralen zijn nodig voor een goede gezondheid en normale ontwikkeling en groei. Omdat mineralen geen calorieën leveren, hebben ze geen energiewaarde, zoals bijvoorbeeld eiwitten en koolhydraten.
Ze leveren dus geen energie, dat wil niet zeggen dat ze niets kunnen bijdragen aan je energiehuishouding. Mineralen zijn stoffen die niet afkomstig zijn van planten of dieren, we vinden ze wel terug in de natuur. Planten en dieren kunnen wel mineralen opnemen.
Om de dagelijkse hoeveelheid mineralen op peil te houden heeft je lichaam onder andere nodig: calcium, magnesium, fosfor, kalium, natrium en chloor. We noemen dit essentiële mineralen, noodzakelijk voor het functioneren van ons lichaam. De mineralen waarvan we minder nodig hebben per dag worden sporenelementen genoemd. Er zijn ook essentiële sporenelementen, namelijk ijzer, jodium, zink, chroom, selenium, mangaan, koper en molybdeen. In onze voeding vinden we deze mineralen en sporenelementen terug, we kunnen ze dus letterlijk eten.
Hou je vast, want inclusief de sporenelementen zijn het er een heleboel. De op dit moment bekende mineralen zijn borium, calcium, chroom, chloor, fosfor, fluoride, ijzer, jodium, kalium, kobalt, koper, magnesium, mangaan, molybdeen, natrium, nikkel, selenium, silicium, vanadium, zink en zwavel.
In onze Mineral Essentials vind je er 13 terug.
We vallen maar meteen met de deur in huis; een teveel aan mineralen krijg je alleen binnen als je langdurig hoog gedoseerde supplementen gebruikt. Afhankelijk van je voedingspatroon en leefstijl kun je beoordelen of een mineralensupplement een aanvulling voor jou kan zijn. Hierin blijft belangrijk dat een supplement geen vervanging is voor een gezonde en gevarieerde voeding. Gevarieerd wil zeggen dat je bewerkte voedingsmiddelen zoveel mogelijk laat staan en je maaltijden uit verschillende soorten groenten, fruit en noten bestaat en je 2 à 3 keer per week vis eet in plaats van steeds de frituurpan aan te slingeren.
Over natrium valt nog wel het één en ander te zeggen. Doordat aan de meeste bewerkte voedingsmiddelen zout wordt toegevoegd, is het mogelijk te veel natrium binnen te krijgen. Dit kan de bloeddruk verhogen en daardoor de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Dit kun je grotendeels voorkomen door zo min mogelijk bewerkte voeding tot je te nemen.
Een belangrijk mineraal, of eigenlijk sporenelement, om binnen te krijgen (het liefst dagelijks) is ijzer. Herinner je je nog dat Popeye een heel blik spinazie in één keer naar binnen werkte? IJzer, wat in een relatief grote hoeveelheid voorkomt in spinazie helpt bij een normaal zuurstoftransport in het lichaam. IJzer is goed bij vermoeidheid en moeheid, bij futloosheid en kan een gebrek aan energie helpen verminderen. Ook draagt ijzer bij aan fitheid en extra energie bij vermoeidheid. Popeye was dus zo gek nog niet met zijn blik spinazie! Natuurlijk is het ook weer niet de bedoeling om dagelijks spinazie te eten, varieer met andere ijzer bevattende voedingsmiddelen, zoals rood vlees, vis, gevogelte, cashewnoten, boerenkool. Extra aandacht voor ijzer is nodig als je vegetarisch of veganistisch eet en ook zwangere en borstvoeding gevende vrouwen lopen een groter risico op een ijzertekort.
Calcium is een mineraal wat in ons lichaam vooral gevonden wordt in onze botten en tanden. Bekende bronnen zijn zuivelproducten zoals kwark, melk of kaas, ook is het een bestanddeel van sesamzaad, groenten en granen. Calcium heb je onder andere nodig voor het behoud van sterke botten.
Zink draagt bij tot een normale eiwit en DNA-synthese. DNA-synthese is de vorming van DNA. Het is essentieel om elke dag zink binnen te krijgen door een gevarieerd voedingspatroon met vlees, voeding uit de zee, bonen, noten en zaden, dan wel door een voedingssupplement. Zink is goed voor je geheugen en gezichtsvermogen, skelet, haren en nagels en het voedt de huid van binnenuit.
Selenium is een sporenelement welke vooral bekend is doordat het essentieel is voor de productie van schildklierhormonen. Selenium is mede nodig voor de normale werking van de schildklier en helpt het natuurlijke afweersysteem van de lichaamscellen. Het is een antioxidant en vrije-radicalen vanger en helpt lichaamscellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Indien je paranoten eet, krijg je op een makkelijke manier selenium binnen.Indien je een veganistische of vegetarische levensstijl volgt kunnen er tekorten ontstaan. Dit komt doordat selenium ook vooral in vlees, vis en eieren voorkomt. Als je daarentegen wel paranoten eet, krijg je op een makkelijke manier selenium binnen.
Het mineraal magnesium vind je o.a. terug in cacao – en dus ook chocolade – noten en groene (blad)groenten. Magnesium wordt in Nederland veel gebruikt en dan voornamelijk voor de werking op de spieren. Het speelt een rol bij het behouden van sterke en soepele spieren en ook sterke botten en tanden. De werking van magnesium is heel breed, het speelt namelijk ook een rol in de prikkeloverdracht tussen (zenuw)cellen en is goed voor de gemoedtoestand, concentratievermogen en geheugen. En dan hebben we het nog niet gehad over de ondersteuning van het energieniveau, in te zetten bij futloosheid, moeheid en vermoeidheid. Spinazie bevat ook veel magnesium, dus wie weet nam Popeye het dáár wel voor, het draagt bij aan fitheid.
In principe zijn alle vitaminen en mineralen in een bepaalde hoeveelheid belangrijk. Enkele vitamines kun je zelf aanmaken in beperkte mate, waaronder vitamine K, A en D. Mineralen en sporenelementen kunnen niet in ons lichaam aangemaakt worden, daarom moeten we ze binnenkrijgen via voeding. Afhankelijk van mogelijke tekorten, en welke het beste jouw levensstijl ondersteunen kun je kiezen voor een specifieke vitamine of mineraal. Een multivitaminen en –mineralencomplex is hierbij natuurlijk ook een uitkomst.
Denk hierbij ook aan onze complete formule Cell Essentials Powder
Dit is heel verschillend per mens en leefsituatie, in Nederland komen ijzer-, magnesium-, selenium- en jodiumtekorten regelmatig voor. Dit kan komen door leefstijl, het voedingspatroon of geneesmiddelengebruik. Een goede manier om dit aan te vullen is middels suppletie of uiteraard meer voedingsbronnen te consumeren waar deze mineralen in zitten.
Gooi geen groene groenten in de grote gracht. Nee over deze Nederlandse tongbreker gaan we het nu niet hebben, maar wel over de groene groenten! Wist je dat groene (blad)groenten en rijke bron zijn aan mineralen en spoorelementen? Het wordt aanbevolen om per dag ongeveer 200 tot 350 gram aan groenten binnen te krijgen, het liefst nog meer zelfs. In de groene groenten zitten veel mineralen als calcium, magnesium, ijzer en kalium. Maar ook vitaminen A, C en K. De rode paprika of paarse aubergine blijft natuurlijk ook belangrijk. Het is belangrijk dat je voldoende en verschillende voedingsvezels en voedingsstoffen binnenkrijgt.
Wat is het verschil tussen mineralen en antioxidanten? Mineralen en antioxidanten vergelijken is niet echt mogelijk. Sommige mineralen zijn zelf antioxidanten, of hebben een anti-oxidatieve werking. Antioxidanten vangen vrije radicalen weg; vrije radicalen vallen als het ware je cellen aan en maken schade. Antioxidanten zoals bijvoorbeeld vitamine C, wat je terugvindt in o.a. fruit, de sporenelementen zink en selenium, die voorkomen in o.a. vlees, vis en noten, helpen je met de verdediging en je cellen te beschermen tegen schade. Mineralen zijn dus van alle markten thuis. Je zou kunnen zeggen dat ze multi inzetbaar zijn!