Een multivitamine is erg belangrijk, maar waarom eigenlijk?

Het gebruik van een multivitamine is velen van ons met de paplepel ingegoten. Wat is een multivitamine precies? In een multivitamine zitten verschillende vitamines en vaak ook mineralen die we dagelijks nodig hebben om (normaal) te kunnen functioneren en onze gezondheid op peil te houden.

 

Multivitamine is vaak een verzamelnaam voor zowel vitamines als mineralen, maar niet iedere multivitamine is hetzelfde of bevat dezelfde ingrediënten.

Goed de dag doorkomen

Hoe helpt een multivitamine je daarbij en wat doet het onder andere voor je? Een multivitamine bevordert o.a. je energiestofwisseling en draagt bij aan extra energie gedurende de dag, dit is voornamelijk te danken aan de B-vitamines.

 

Een goede multivitamine ondersteunt ook het immuunsysteem, onder andere door middel van vitamine A, B6, B12, C en D.

Waar haal je dagelijks je vitaminen uit?

Wanneer je in de zon loopt maakt je huid vitamine D aan en wordt het opgeslagen in je lichaam. Ook het eten van de dagelijks aanbevolen 2 stuks fruit en minimaal 250 gram groenten zorgen voor de aanvoer van verschillende vitaminen en mineralen, naast het andere voedsel wat je eet. Veel van deze vitaminen zijn essentieel voor je dagelijkse doen en laten.

 

Het kan voorkomen dat je van bepaalde vitaminen en mineralen een tekort hebt, doordat je er te weinig van binnen krijgt via de voeding of het verbruik van deze vitamine in het lichaam hoger is door bepaalde leefomstandigheden. Door middel van een multivitamine kan je een tekort voorkomen en de nuttige stoffen aanvullen. 
 
Een multivitamine is een aanvulling op je gezonde levensstijl. Het is van belang dat je eerst een goede basis hebt, voordat je gaat aanvullen met supplementen. Je begint met een goede gebalanceerde basis met gezonde voeding en een gezonde levensstijl om daarna te kijken welke gebieden nog aanvullingen kunnen gebruiken. Een multivitamine is dus geen vervanging van een gezond dieet en gevarieerd voedingspatroon. 

Onze top multi producten

Wat is energiestofwisseling precies?

Een aantal vitamines en mineralen ondersteunen de energiestofwisseling. De stofwisseling, oftewel het metabolisme, is het proces van aanvoer van bouwstoffen en afvoer van afvalstoffen met in dit geval het produceren van energie als einddoel. Oftewel, voedingsstoffen worden omgezet in bouwstoffen voor energie. De vitamines B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12 én vitamine C dragen onder andere bij aan een normale energiestofwisseling.

Hoe ziet een goede multivitamine eruit?

Wanneer je een multivitamine gebruikt, wil je er het liefst één hebben met zoveel mogelijk actieve stoffen. Multivitamine preparaten met de niet-actieve vormen van vitaminen worden vaak niet optimaal opgenomen in ons lichaam. Goed opneembare, actieve vormen van de vitaminen zijn daarom belangrijk. Dit is in ieder geval bij vitamine B6, B12 en foliumzuur van belang. Op het etiket dienen dan ook altijd zowel de betreffende vitamine als de vorm ervan vermeld te worden. 

 

Vitaminen in een goede opneembare vorm:

Vitamine A Retinylacetaat
Vitamine B1 Thiamine-HCl 
Vitamine B2 Riboflavine-5’-fosfaat, ook gewoon riboflavine neemt goed op 
Vitamine B3 Niacinamide, inositolhexanicotinaat (geeft geen ‘flush’) 
Vitamine B5 Calcium-d-pantothenaat 
Vitamine B6 Pyridoxal-5’-fosfaat 
Foliumzuur 5-methyl-tetrahydrofolaat glucosaminezout (5-MTHF, ook wel afgekort tot folaat) 
Vitamine B12 Methylcobalamine en/of Adenosylcobalamine 
Vitamine C Ascorbinezuur en/of Magnesium-, Kalium-, Zinkascorbaat 
Vitamine D3 Cholecalciferol
Vitamine E D-alfa tocoferyl succinaat en/of gemengde tocoferolen (alfa, beta, delta, gamma) 
Vitamine K2 Menaquinon-7 

 

Natuurlijk zijn er nog meer goede vormen dan hierboven vermeld. We willen vooral meegeven dat het kritisch kijken naar een etiket van meerwaarde is, daar niet iedere multivitamine dezelfde kwaliteit heeft. Wanneer het etiket van een hoogwaardige multivitamine spreekt, houdt dit vaak in dat de juiste, goed opneembare vormen in het product zitten. Lees het zelf altijd nog even na, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

Welke multivitamine moet ik dan hebben voor een man? Of voor een kind?

Er zijn multivitamine supplementen op de markt met een specifieke doelgroep, zoals (zwangere) vrouwen, mannen, kinderen, ouderen of sporters. Afhankelijk van wat je precies zoekt kan dit een voordeel opleveren. Veel multivitaminen kunnen door meerdere doelgroepen gebruikt worden. Kinderen zijn hierop regelmatig de uitzondering, omdat er voor kinderen andere grenswaarden van vitaminen gelden dan voor volwassenen. Zoek je een multivitamine voor je kind, lees dan goed op het etiket of dit geschikt is voor kinderen van de betreffende leeftijd.

Multivitamine tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap krijg je voornamelijk het advies om foliumzuur (400 microgram per dag) en vitamine D (10 microgram per dag) te slikken. Wil je dit door middel van een multivitamine innemen, zorg dan dat je zeker weet dat deze geschikt is voor zwangere vrouwen en het supplement een dosering bevat die hoog genoeg is. Een multivitamine zonder foliumzuur zou bijvoorbeeld alleen geschikt zijn als je ervoor kiest foliumzuur apart in te nemen.

 

Multi-functioneel?

Doordat een multivitamine zoveel verschillende stoffen bevat, kan het voor veel uiteenlopende zaken ingezet worden. Zoals hierboven benoemd o.a. voor energie, maar ook voor de spieren (vitamine D), de botten (vitamine C, D en K), de ogen (vitamine A en B2), het haar (biotine), de huid (vitamine A, B2, B3, biotine en C), de hormonen (vitamine B6), het immuunsysteem (vitamine A, B6, foliumzuur, B12, C en D) en nog veel meer. En dan hebben we het alleen nog maar over de functies van de vitaminen, en niet over de mogelijk aanwezige mineralen in een product. Een multivitamine is daarom met recht een algemene ondersteuning te noemen.

 

Geïnteresseerd in een multivitaminen? Bekijk onze supplementen in de webshop, of bekijk ons vitaminen en mineralen overzicht.